När du har skaffat en katt måste du fundera på om du på om den ska få gå ut eller om den ska vara en ren innekatt. Detta beror mycket på hur du bor, bor du i lägenhet eller i en villa eller har du kanske en gård på landet.

Om du bor i en lägenhet betyder det oftast att du bor i en stad med mycket folk och fordon i rörelse, vilket kan göra att du känner en oro för att släppa ut din katt. Detta gör att många bestämmer sig för att låta sin katt vara inne. Om du har balkong kan detta vara ett bra alternativ till att låta din katt gå ut. Om du vill låta din katt vara på balkongen måste du ha nät eller inglasning så att din katt inte kan ramla ner. Du kan inreda din balkong så att din katt kan klättra eller bara ligga på en avsats och titta på allt som händer runt omkring.

Bor du i villa kan det kännas lite lugnare att släppa ut din katt, men det kan fortfarande vara så att det är mycket trafik och annat i rörelse kring dit hus. Du skulle kunna skaffa ett högt staket om du vill att din katt ska hålla sig inom tomtgränsen, men det kan vara bra att tala med grannar om du har några som angränsar till din tomt innan du gör något sådant. Ett annat alternativ är att bygga en rastgård till din katt, på Länstyrelsen kan du läsa om vilka regler som gäller i ditt län.

Har du en gård på landet med obegränsat utrymme utomhus är det ett gudläge för att låta din katt gå ute. Något som gäller alla katter är att de älskar att jaga och katten kommer gärna hem till dig med sitt byte för att visa hur duktig den har varit. Tänk på att katter inte bara jagar möss och andra gnagare, de jagar också fåglar, ödlor, ekorrar och ibland ormar. Det kan vara en bra ide att hålla katten inne eller förse den med en bjällra i ett halsband när fåglarna häckar.

Hur du än bor fundera på vad som är bäst både för dig och din katt, då kommer alla att bli nöjda.