Ska du ha en eller två katter när du skaffar katt? Detta beror mycket på hur du själv känner det men också i längden på hur din katt ska må.

Många som från början har skaffat en katt vill ofta ha en katt till. Det kan bero på att de märker att katten känner sig ensam eller att ägaren inte har tid att ge katten all den kärlek och bus som katten vill ha. Det kan också bero på att ägaren vill ha en katt till för egen del för att få uppleva att ha en kattunge igen eller att man har mycket tid och kärlek att ge till ytterligare en katt.

Men att skaffa en katt till i ett senare skede kan ställa till problem då den första katten kan känna sig mycket besvärad av att det kommer en ny katt till hushållet. Men om du inte vet om du ska ha en eller två katter när du väl ska köpa en katt, vad kan du tänka på?

Hur mycket plats har jag, finns det utrymme i mitt hem för mer än en katt? Det blir dubbelt så mycket kattlåda, dubbel kostnad för mat och försäkringar. Det är lättare att bli social med en katt samtidigt som det kräver betydligt mer av dig och din tid. Tänk också på om du vill att dina katter ska vara av samma kön eller olika, detta kan påverka när du måste kastrera dina katter. Det kan du läsa mer om hos Djurens vänner.

Om du bestämmer dig för att ha två katter så är det en stor fördel om du kan hitta ett syskonpar att köpa. De har vuxit upp tillsammans, ätit, sovit och busat tillsammans, vilket ofta leder till ett mycket bra förhållande katterna emellan livet ut.