Katten är ett av Sveriges mest populära husdjur och det finns drygt 1,5 miljoner katter runt om i landet. Det är dock inte alla som har ett varmt och tryggt hem, utan cirka 100 000 katter är hemlösa och utlämnade åt sitt öde.

Katter utan hem

Tyvärr känner många till uttrycket sommarkatt vilket kan låta positivt, men i verkligheten handlar det om att en hel del människor köper en rar liten kattunge och tar med sig den till sommarstugan under semestermånaderna. När det sedan är dags att åka tillbaka till staden och återgå till arbetet lämnas katten kvar på landet. Detta är dock det minsta problemet när det gäller hemlösa katter. Den hårda verkligheten talar sitt eget bistra språk. Den vanligaste orsaken till att en katt står utan hem är att ägaren helt enkelt ångrar sig och överger katten. Det händer också att tamkatter går vilse och det kan till exempel hända om man precis har flyttat. En hankatt kan också irra bort sig i hopp om att hitta en hona. Ibland har katten blivit bortskrämd av en hund eller någon annan skrämmande händelse och kommit bort sig. Det är minst lika vanligt att hemlösa katter föds i det vilda och helt enkelt måste klara sig på egen hand.

Katthem

Katters utsatthet är något som engagerar många och läget är akut. Det finns ett cirka hundra katthem i Sverige som gör vad de kan för alla hemlösa katter. Det finns dock tyvärr långt fler hemlösa katter än det finns katthemsplatser. Många eldsjälar startar egna katthotell, men det är sällan en lönsam verksamhet, dock kan det kännas bra i själ och hjärta att kunna hjälpa till. Den som vill starta en egen verksamhet och till exempel öppna kattdagis eller katthem kan vända sig till https://www.capcito.com/sv för att få hjälp med finansieringen. Årligen får otaliga katthem säga nej till tusentals katter och ju fler som hjälps åt att förbättra situationen för landets hemlösa katterna desto bättre. 2018 lanserades dock en ny tjänst som förhoppningsvis kan rädda en del katter undan vinterkylan. Den nya tjänsten kallas Kattis.net och ser ut ungefär som datingtjänsten Tinder. Här kan man svepa mellan olika katter och förhoppningsvis hitta en matchning och erbjuda en av alla hemlösa katter en nystart.

Kattkörkort

För att öka människors medvetenhet och ansvarskänsla lanserade organisationen Djurskyddet och den svenska kattmatsproducenten Mjau kattkörkortet 2017. Målet med detta är påminna både de som har katt och de som vill skaffa katt att aktivt ta ansvar för sitt val. Katter uppfattas ofta som enkla djur att sköta om och många tror felaktigt att de klarar sig själva. Trots att katter nästan ges bort gratis är det ett liv som förtjänar lika mycket tid, kärlek och omsorg som andra husdjur. Själva körkortstestet består av ett antal frågor på nätet som man kan genomföra om bland annat ID-märkning, kastrering och registrering. För att hjälpa till att minska katters hemlöshet bör man alltid överväga att adoptera från ett katthem om man vill bli kattägare.