Katten är ett väldigt vanligt husdjur, både i Sverige och i flera andra av världens länder. Men för att katten ska må bra behöver man en hel del tillbehör till den. Det är inte bara att köpa en katt och låta den gå vind för våg.

Foder och vatten

En katt som bor inomhus ska ha fri tillgång till rent vatten, dygnet runt. Är det en utekatt ska den erbjudas vatten minst två gånger per dag. Man måste också se till att katten har någon mat. Det mest ekonomiska brukar vara att köpa större säckar. Hos https://kellfri.se kan man hitta större fodertunnor att hälla fodret i. De är enkla att stänga och håller kattens mat fräsch länge.

Åka bil med katt

Om man ska ut och åka bil med katten finns det en hel del saker att tänka på. Hos Jordbruksverket kan man läsa mer om vilka regler som gäller för kattens bur, om kattens möjlighet att äta samt om vilka kattindivider som inte får transporteras annat än i livshotande fall. Det kan vara bra att veta att många katter inte alls tycker om att åka bil, och många kan rent av vara rädda. Att öppna burens dörr under färd rekommenderas dock inte. Då kan katten smita ut ur bilen på en helt främmande plats.

Sele och koppel

Ibland kanske man inte vill eller får ha utekatter men om man trots allt vill att katten ska få vara ute lite kan man förse den med sele och koppel. Det är då väldigt viktigt att se till att selen är lagom stor för katten. En för liten sele blir obekväm och är den för stor kan katten smita ur den. Man bör också ha ett lite längre och kraftigare koppel till katten. Det är inte fel om kopplet har en ögla som man kan trä runt handen. Då riskerar man inte att tappa kopplet även om katten skulle dra iväg hastigt, eller om man ramlar.

Vårdmaterial

Ibland kan katten skada sig eller få ont på andra sätt. Det är inte alltid helt lätt att veta att katten inte mår bra, men det kan trots allt vara klokt att ha lite förbandsmaterial hemma. Bandage, en febertermometer och lite kompresser är alltid bra att ha till hands när man har en katt.

Leksaker och klösbräda

Det är inte alla katter som gillar leksaker och man kan få leta länge innan man hittar en variant som faller katten i smaken. Om katten inte har något att leka med och plötsligt blir busig finns det dock en viss risk att den tar saker den inte får ha. Samma sak gäller för klösbrädor. Om katten vill vässa klorna men inte har något bra ställe att göra det på finns en stor risk att soffor, stolar eller sängar kommer att råka illa ut.