Katten är ett väldigt vanligt sällskapsdjur i Sverige. När det gäller katter är de mycket självständiga, och de behöver inte komma ut och rastas. Om man har en hund kan man ofta inte lämna den under arbetsdagen, men med en katt är problemet inte lika stort. Men vad kostar det egentligen att ha en katt?

Att köpa katt

När man ska köpa en katt kan man snabbt upptäcka att de finns i väldigt många olika prisklasser. En vanlig bond- eller huskatt kan ofta skänkas bort. Det handlar helt enkelt om att en honkatt blivit dräktig när så inte varit lämpligt och sedan har kattungarna kommit. Det här har lett till att huskatter fått en lite sämre status. I dag ställer annonssajter med mera allt fler krav på att alla katter, oavsett ras ska kosta minst 500 kronor för att annonsen ska godkännas.

När det gäller renrasig katt kan den ofta kosta mer än 10 000 kronor. Det beror helt enkelt på att det inte är speciellt billigt att föda upp katter. Man vill inte heller att oseriösa personer ska köpa katterna. Att köpa en raskatt ger också lite extra trygghet. Då har man en uppfödare att vända sig till vid eventuella problem.

Foder

När man skaffar en katt måste man fundera över vad den ska äta. Kattfoder kan kosta en del pengar beroende på vilket foder man väljer. Det kan löna sig att jämföra innehåll och annat. Ibland är det också så att katten blir sjuk eller allergisk och då kan man behöva ett dyrare foder.

Vilka tillbehör behövs?

En katt behöver inte jättemycket saker om inte ägaren kan eller vill köpa in det. Någon borste är bra, en kattlåda med sand, sjukvårdsutrustning samt en mat- och vattenskål räcker långt. Dessutom kan man behöva avmaskningsmedel och liknande.

Veterinär och försäkring

Katter är relativt friska varelser generellt sett. Det är inte speciellt ofta man behöver ta dem till veterinären. Katter behöver dock vaccineras minst en gång om året och det kan också hända att de blir sjuka. Det är alltid bra att teckna en försäkring till sin katt. Då kan man minska de kostnader som kommer om katten skulle råka ut för en sjukdom eller skada. En kattförsäkring finns i flera olika prisklasser.

Tävlingar

Oavsett om man har en renrasig katt eller en huskatt kan man tävla i till exempel utställningar. Då gäller det att katten är orädd och hanterbar. Den får inte visa aggressivitet mot andra katter eller människor. Att tävla i en kattutställning kostar några hundralappar per tävling och därtill kommer pengar för resa till tävlingsplatsen.