Det är mycket man ska tänka på innan man väljer att skaffa katt, men man får inte glömma bort vikten av planering inför den dag som katten kommer att komma in i sitt nya hem. Det spelar ingen roll om det är en äldre katt eller en kattunge som du har köpt. Det är en stor omställning för katten att komma till ett nytt hem med nya människor och lukter som den ska lära sig känna igen. Genom att vara väl förberedd gör du det enklare för din nya vän att komma till rätta.

Innan vi dyker djupare in i hur man bör planera inför kattens hemkomst vill vi påpeka vikten av att aldrig köpa en kattunge som är yngre än 12 veckor. En kattunge som tas från sin mamma och syskon före denna ålder kan bli mycket orolig och otrygg av sig, vilket inte är speciellt svårt att förstå. Om en säljare eller uppfödare erbjuder en kattunge som är yngre än 12 veckor är detta också ett tecken på att uppfödaren är mycket oseriös och man bör akta sig för denne.

Nu till det roliga, kattens hemkomst. Många nya kattägare funderar över när det är som bäst att ta hem sin katt. Har man möjlighet att ta hem katten i samband med en längre ledighet eller semester så är detta naturligtvis det mest optimala. I annat fall kan det vara bra att försöka rikta in sig på att ta hem katten i samband med helgen. På så sätt har man mer tid att spendera med katten och ge katten den trygghet den behöver de första dygnen. Här är det även viktigt att tänka på säkerheten och hur man ska ta hem den. Din katt bör fraktas i en transportbur, oavsett om du åker buss, promenerar eller åker bil. Man får aldrig låta en katt vara lös i bilen eller bussen, eftersom detta är livsfarligt för både katt och medpassagerare.

Låt oss leka med tanken om att ni nu har kommit fram till hemmet tillsammans. I hemmet bör du ha förberett med en kattlåda, matskål, korg och vattenskål. Det är inte ovanligt att katter vill ha sin matskål en bit från vattenskålen, så hitta gärna två platser i hemmet som är trygga och lugna. Du bör även se till så att katten har en lugn plats att gå undan till om den känner för det. Det är mycket viktigt att man låter denna plats bli en trygghetspunkt där katten inte blir störd. Detta gäller naturligtvis för vuxna såväl som barn.

Har man barn i familjen måste man vara mycket tydlig med att katten inte är en leksak och att den behöver få bli behandlad med respekt. Lär barnet från en tidig ålder att inte störa katten om den sover eller äter och visa barnet hur man bjuder in kattungen till lek. Katter, och speciellt kattungar, är mycket lekfulla, så se även till att skaffa dig ett flertal roliga kattleksaker på allaannonser.se eller leta upp en kattmöbel där den både kan leka och sova.