Om man har en katt kan det vara skönt att ibland låta den vara ute. Det spelar ofta ingen roll om det är på en balkong, eller om man kan låta katten vara ute i en större rastgård i en trädgård. Om man inte vill att katten ska kunna gå fritt i grannskapet kan det vara klokt att bygga upp en rasthage eller inhägnad åt katten. Men hur går man tillväga för att göra det?

Bygga in en balkong

Finns det en balkong på huset eller lägenheten går det ofta att hägna in den så att katten kan gå ut där och få lite luft. Om balkongen har räcke, kanske glas och ett tak är det relativt lätt att hägna in den, men även om det saknas går det att ordna en säker omgivning för katten. Ofta fungerar det att köpa stolpar och sätta fast i balkongens räcke, väggar eller i golvet. I stolparna kan man sedan fästa kompostgaller eller hönsnät med märlor. Sedan kan man inreda balkongen fritt och låta katten gå ut där. Om katten är en van klättrare bör man dock tänka på att också ordna ett nättak till balkongen om inget annat tak finns.

Bygga en större rastgård

Om man har en trädgård går det ofta utmärkt att bygga en större rastgård i den. Då kan man köpa högre stolpar och sticka ner i gräsmattan. De klär man sedan med nät, och det får gärna ligga en bit nät extra på marken som man lägger tyngder på så att katten inte kan krypa under det. Det är viktigt att man ser till att nätet är hållbart och att katten inte bara kan springa rakt igenom det. Speciella kattnät finns att använda, men vanligen går det också bra med hönsnät eller liknande. Olika stolpar och annat finns hos Buildor och andra byggvaruhus. I rastgården kan katten sedan springa fritt, äta gräs och njuta. Som kattägare kan det vara roligt att inreda rastgården med olika klösträd, bänkar och planteringar som gör att man själv också kan njuta av utevistelsen tillsammans med sin katt.

Varför bygga en rastgård eller inhägnad?

Det finns flera anledningar till att det kan vara klokt att bygga in och kontrollera kattens utevistelse. För det första vet man var katten är när den är ute. Man kan också förhindra att den kommer i kontakt med andra katter och då blir smittad av sjukdomar med mera. Om man vet var katten är behöver man inte heller oroa sig för att den blir påkörd eller för att något annat händer den. Ofta kan man nämligen se att katter försvinner spårlöst efter att ha blivit skadade av bilar eller andra djur, och att inte veta var katten tagit vägen är ofta en hemsk upplevelse.