Går du och funderar på om du ska skaffa katt? Du kanske alltid har älskat katter och känt att det är djuret för dig. Här kan du läsa om vad som är bra att tänka på innan du bestämmer dig för att ta det stora steget att bli kattägare.

En av de första saker du bör fundera på är vilken typ av katt du vill ha. Vad vill du få ut av din katt? Ska den vara kelig och vilja gosa när helst du vill det, eller vill du att den ska vara full av bus och leka så fort du är sugen på det? Ska katten kunna komma och gå som den vill bör du fundera på hur du bor, i lägenhet kan det vara svårare att uppfylla det behovet, bor du i en villa däremot finns det många bra lösningar på hur katten ska kunna göra det.

När du funderar på vilken typ av katt du vill ha kan det vara bra att läsa på om olika kattraser. En kattras som du kanske fastnat för till utseendet kanske inte alls har den personlighet du vill se hos din katt. På wikipedia kan du läsa om olika kattraser, t.ex. kan du läsa om Bengalkatters utseende och temperament.

Något annat du bör fundera på är hur mycket tid du kommer att ha för din katt. Vissa kattraser kräver mer tid än andra. Har du t.ex. funderat på en långhårig kattras kommer den att behöva kammas regelbundet. Tänk också på hur mycket utrymme din katt kommer att vilja ha, vissa kattraser vill ha stora ytor att röra sig på, både ute och inne.

Några saker som gäller alla kattägare är att du varje dag måste ge din katt mat, den behöver en kattlåda med kattsand att utföra sin behov i, detta gäller även om din katt kommer att vara ute. Du måste ta din katt till veterinären för vaccinering en gång om året. Du måste även ha leksaker till din katt för att stimulera den, detta gäller särskilt om din katt ska vara inne hela tiden. Alla katter vill klösa, det är något de gör instinktivt för att hålla sina klor skarpa och för att markera revir. Det är värt att tänka på om du har dyra möbler. Ett sätt att försöka lösa detta är att klippa klorna på din katt och att skaffa speciella klöspelare.

Innan du skaffar katt kan det vara bra att fundera på om någon i familjen eller i din vänskapskrets är allergisk mot katter. Detta skulle kunna ställa till det om det upptäcks för sent och du redan fäst dig vid din katt. Ett allergitest kan du göra på din vårdcentral om du känner dig osäker.