Katter har rykte om sig att vara mycket renliga djur, och en stor del av det har att göra med hur de sköter sin päls. Även om katter är mycket självständiga djur behöver de dock en del hjälp från sina ägare för att hålla pälsen i fint skick.

En sak som man som kattägare måste göra regelbundet är till exempel att borsta sin katts päls. Detta bör man göra oavsett vilken längd katten har på pälsen, eftersom risken annars är att katten får hårbollar genom att den sväljer lösa hårstrån i pälsen när den slickar sig. Hårbollar kan störa kattens matsmältning, och dessutom brukar de förr eller senare komma upp i form av en spya. Om man vill undvika detta ska man med andra ord borsta sin katt, och man bör vara ihärdig även om katten inte tycker om det. För att förhindra detta är det viktigt att kattens första upplevelse av borstning blir positiv. Annars får man helt enkelt försöka borsta katten i situationer då den i övrigt är glad och nöjd, till exempel när den ligger och sover i ens knä eller när man precis kommit hem. Man ska se till att använda en borste med riktiga borst när man kammar sin katt – annars är risken att man laddar pälsen med statisk elektricitet.

Om man medan man borstar katten märker att kattens päls inte ser frisk ut, till exempel genom att den har mjäll och klåda, är det ett tecken på att något inte står rätt till. Det kan då vara en bra idé att kontakta en veterinär och berätta om problemen. Precis som människor kan nämligen katter ibland behöva särskilda åtgärder för att låta sin hud återhämta sig. Människor kan då till exempel använda Cetaphil, som är en serie hudvårdsprodukter för känslig hud, men katter behöver produkter eller mediciner som är speciellt anpassade efter deras hud, och som en veterinär kan rekommendera. Ett annat tecken på att katten inte mår bra är att den tvättar sig överdrivet mycket, så att pälsen fläckvis försvinner. Katter tvättar sig nämligen för att lugna ner sig, vilket betyder att katten kan vara stressad eller ha ont om den tvättar sig för mycket.

Att katten tvättar sig är annars normalt beteende, och medför en rad fördelar för katten. Den håller till exempel sin päls ren från damm och parasiter genom att slicka den, och slickningarna stimulerar även kattens hudkörtlar. Dessa producerar det sekret som gör kattens päls vattenavstötande och som gör att pälsen isolerar mot kyla, vilket alltså är livsnödvändiga egenskaper för katten. Att katter slickar sig för att de är renliga djur stämmer med andra ord, men det finns också andra orsaker bakom detta beteende.

Trots att katten tvättar sig på egen hand behöver man dock då och då även bada sin katt. Eftersom de allra flesta katter instinktivt tycker illa om att bli blöta är detta något man bör vänja sin katt vid redan när den är kattunge, så att det inte blir en traumatisk upplevelse för katten att få sitt första bad. Det är något som både katt och ägare kommer att ha glädje av.