Det finns ett stort utbud av kattmat på marknaden idag, och det kan ibland vara svårt att veta vilket man ska välja. Den goda nyheten är att det faktiskt är bra för katter att äta en varierad kost, vilket betyder att det inte gör något om man provar många olika typer av kattmat. Det enda som är viktigt att komma ihåg är att man måste se till att ha mycket vatten framme om katten äter torrfoder.

Köper man färdig kattmat kan man vara ganska säker på att den innehåller allt det som katten behöver, men det kan ändå vara bra att veta om de viktigaste ämnena för en katt. Protein och fett är till exempel mycket viktigt. En katt behöver få i sig hela två till tre gånger så mycket protein som hund. Detta är en av anledningarna till att en katt inte kan äta vegetarisk kost. Man ska med andra ord inte låta sig luras av att det finns färdig vegetarisk kattmat – katten kommer inte att få all den näring den behöver från mat baserad på växter. Ett annat ämne som är mycket viktigt för katten är taurin; utan detta ämne kan katten bli blind eller drabbas av hjärtsjukdomar.

Något annat som kan vara viktigt att veta som ny kattägare är att bilden av att katter tycker om och mår bra av mjölk är felaktig. Egentligen är katters tarmsystem inte gjort för att dricka komjölk, vilket betyder att katter är laktosintoleranta. Hur frestande det än kan vara att dekorera kattens mat med en snygg gräddklick från en gräddsifon vid festliga tillfällen bör man alltså undvika det, eftersom det kan orsaka katten besvär med magen.