Loppor är små insekter som lever på att suga blod från andra djur. De har kraftiga ben som gör att de kan hoppa långt och på så vis förflytta sig mellan exempelvis katter. De är 2-6 mm i storlek och finns i många i många olika arter, flera tusen olika arter. Som kattägare stöter man framförallt på tre typer av loppor: råttloppor, igelkottloppor och fågelloppor. Dessa trivs bäst på katter men kan ge både människor och andra djur tillfälliga besvär. Besvären visar sig i form av klåda och irritation i huden där de har sugit blod.
Om man har haft katt finns det risk att loppor kan ha gjort sig bekväm i bostaden. Lopporna förökar sig genom att honor lägger upp till 20 ägg per dag under hela sin 2-3 veckor långa livstid. Är det dags att flytta går det att hitta bra pris på flyttstädning Varberg med städgaranti och slippa riskera att lämna efter sig loppor. När äggen kläcks är det nämligen små larver som kommer ut och gömmer sig i golvspringor och liknande tills det är dags att bli en kokong för att slutligen komma ut som en loppa. Det är inte något man vill riskera att bli anklagad för. Därför är en rejäl och noggrann flyttstädning bra och kan spara mycket bekymmer.
Man bör börja att misstänka att sin katt har loppor om den börjar klia sig ovanligt mycket och är irriterad i huden. Det går att använda en vanlig luskam för att kamma igenom och se ifall man hittar något. Om man hittar någon liten lus bör denna artbestämmas vilket kan göras i mikroskåp. Beroende på vilken loppa det är så skiljer sig behandlingsformen sig åt något. Djuren kommer dock oftast att försvinna av sig själv. Viktigast är att komma ihåg och städa ordentligt och säkerställa att lopporna inte har möjlighet att föröka sig.
Vill man lära sig mer om loppor finns en bra beskrivning hos statens veterinärmedicinska anstalt på vad man kan ha koll på. Genom att som kattägare vara lite påläst och kunnig kring olika besvär som ens djur kan råka ut för så är man mer uppmärksam. Kattloppor är något vanligare i den södra delen av Sverige, men alla kan drabbas av den otrevliga upplevelsen att något kryper i pälsen på ditt djur.