Om man har bestämt sig för att skaffa en katt, och samtidigt vill göra en god gärning, ska man överväga att adoptera en katt. Det finns mängder med katter på katthem över hela landet som väntar på att hitta ett nytt hem, där de kan bli en älskad familjemedlem. Det handlar om katter som har plockats upp från gatan, katter som har blivit lämnade på hemmet för att de inte längre var önskade eller katter som har omhändertagits från sina tidigare ägare på grund av vanvård – det kan finnas många anledningar till att dessa katter behöver ett nytt hem. Man får med andra ord vara beredd på att katterna har en historia, och att det kan ta ett tag innan de kommer in i sin nya familj och känner sig trygga där.

Trots att det finns så många katter som behöver ett hem, särskilt svarta katter, är det inte så lätt att faktiskt få adoptera en katt. Personalen på katthemmen är ju måna om att katterna ska komma till ett bra hem den här gången, och därför genomgår de som ansöker om att få adoptera rigorösa intervjuer och kontroller, till exempel i form av hembesök, för att man ska försäkra sig om att katten kommer att få ett bra liv. Några saker man måste vara beredd att svara på när man ansöker om att adoptera en katt är till exempel varför man vill ha en katt, vilken typ av katt man skulle vilja ha, och hur ens livssituation ser ut. Utifrån ens svar får man därefter titta på de katter som personalen tror kan passa en.

Det är dock inte bara personalen som ska ställa frågor under intervjun – det är också viktigt att själv ta reda på om katten har genomgått alla de behandlingar som behövs. Om man adopterar från ett seriöst katthem ska katten till exempel ha fått en veterinärundersökning, ha kastrerats, ha vaccinerats och ha fått en ID-märkning. Om katten är äldre än åtta år måste man också få med sig ett besiktningsintyg från veterinärundersökningen, eftersom detta behövs för att försäkra katten. Vaccinationer är ju inte bara viktiga för katter, utan också för människor. Många människor är dock inte lika noga med att se till att de själva får sina vaccinationer, exempelvis vid influensor, som de är att se till att deras husdjur vaccineras. En anledning till det kan vara att de inte hinner med ett besök till vårdcentralen i sin vardag. Lösningen på det kan då vara Minutkliniken, där man kan få sin vaccination på drop-in. På det sättet kan man se till att man själv får samma skydd som sin katt – vilket ju borde vara en självklarhet.

När både de som vill adoptera och personalen på katthemmet är nöjda med att katten kommer att trivas i sitt nya hem skrivs ett avtal om adoption, och man betalar en adoptionsavgift. Denna brukar ligga på runt 2 000 kronor, och täcker katthemmets kostnader för bland annat vaccinationen och veterinärundersökningen. Sedan kan man till slut åka hem med sin nya familjemedlem, och ge den all den kärlek som den inte fått tidigare i sitt liv.